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FACTS: Attorney has been contacted by a potential client who has requested that 
attorney establish a parent and child relationship for her daughter under section 40-6-
107, MCA. In addition to that determination, the mother has requested that the attorney 
establish the amount, if any, of back child support she would be entitled to. The 
daughter is eighteen years old and the mother has never received any support from the 
father. 

QUESTION PRESENTED: May an attorney enter a contingent fee agreement for the 
establishment of a parent and child relationship and the amount of past due child 
support owed under Rule 1.5 of the Rules of Professional Conduct?  

SHORT ANSWER: Yes, under the facts specified, an attorney may enter into a 
contingent fee agreement for the establishment of a parent and child relationship and 
the amount of past due child support owed, given that the policy justification for the 
general prohibition does not apply and that an hourly fee arrangement would be cost 
prohibitive and potentially bar the mother from effectively pursuing child support. 
However, the lawyer must disclose all of the billing options available to the client in 
collecting child support arrearages, including the sliding fee service available through 
the Child Support Enforcement Division. 

DISCUSSION: Rule 1.5 (d) of the Montana Rules of Professional Conduct prohibits 
contingency fees in any "domestic relations matter." The rationale behind the prohibition 
is a public policy concern that a lawyer-client fee arrangement should not discourage 
reconciliation between the parties. This rationale has limited applicability in child support 
arrearage cases, and most states allow attorneys to collect child support arrearage on a 
contingency fee basis where the right for child support has already been judicially 
established and the sole purpose of the representation is to collect past due payments. 
Arizona Ethics Opinion 93-04 (1993); Alabama Ethics Opinion 98-01 (1998); Florida 
Ethics Opinion 89-2; Oregon Ethics Opinion 1991-13 (1991); Pennsylvania Ethics 
Opinion 94-05A (1994). The public policy rationale also does not apply in paternity 
actions, where presumably there is no familial relationship which would be impaired by 
the contingent fee arrangement. Virginia Ethics Opinion 468 (1983). 

The public policy rationale generally applies to the issue of establishing the amount of 
child support, which is specifically recognized in Rule 1.5(d): "[a] lawyer shall not enter 
into an arrangement for...(1) any fee in a domestic relations matter, the payment of 
which is contingent upon...the amount of...support...". However, given the specific facts 
presented, it is arguable that there is no familial relationship that the contingent fee 
arrangement could impair. 



Traditionally, the contingent fee has served as a means by which clients who cannot 
afford to pay an hourly or fixed fee can obtain the services of counsel by pledging to pay 
the lawyer a share of whatever financial recovery is produced for the client through the 
lawyer's efforts. The fact that the lawyer might earn more money charging a contingent 
fee than she would as a fixed fee or at an hourly rate is balanced by Rule 1.5 (a)(9) 
against the risk that the lawyer will receive no fee at all if she fails to produce a recovery 
for the client. There is risk that the lawyer will receive no fee in this case. The 
determination of the amount, if any, of past due child support owed is discretionary with 
the court upon entry of an order establishing a parent and child relationship. Section 40-
6-116, MCA. There is the possibility that the court might establish that no past due 
support is appropriate.  

Balancing the public policies - reconciliation as the rationale for the prohibition on 
contingent fees against access to representation via a contingent fee arrangement - 
suggests that the prohibition on contingent fees defeats the greater interest: providing 
financial support to the child of a recalcitrant parent. If pursuit of support is not a viable 
option due to the financial burden an hourly fee presents, then the greater policy is to 
open additional avenues permitting that pursuit. We are not unique in reaching this 
conclusion, for we note that the American Law Institute has tentatively voted to approve 
contingent fees in family law matters, but only where "reasonably necessary for the 
client to secure adequate representation", Restatement of the Law Governing Lawyers, 
section 47(2), Tent. Draft No. 4 (1991).  

Our choice favoring access to representation and hence permitting contingent fees is 
specific to the facts presented: where there is no existing familial relationship, and the 
parent, due to financial hardship, would be blocked from pursuing child support if it 
meant paying an hourly fee for the service.  

However, before entering a contingent fee agreement, the client must be advised that 
the Department of Public Health and Human Services Child Support Enforcement 
Division (CSED) is federally mandated to provide services establishing paternity and 
arrearage collection services to any parent regardless of his or her economic status 
(there is a sliding fee scale for this services, section 40-5-210, MCA). Notice of the 
availability of this service must be given in writing. 

There are billing issues a client must balance: the tremendous resources available to 
the CSED to pursue an action at a potentially less cost weighed against the private 
practitioner's perhaps more thorough or persistent investigation of assets and 
timeliness. These are choices to be made by the client after full disclosure of the 
options: hourly fee, contingent fee or CSED. 

Only in rare instances should an attorney accept the representation outlined here on a 
contingent basis. The determinative consideration should be the best interest of the 
child, which may not necessarily coincide with the desires or expectations of the 
custodial parent. An attorney should not enter into a contingency fee agreement under 
these circumstances lightly, and we caution the attorney to give serious consideration to 



whether an hourly or contingent fee is in the best interest of the child. The fee must be 
fair and reasonable. And of course, all contingent fee agreements must be in writing. 

CONCLUSION: With this decision, we carve an exception from the general rule 
prohibiting contingent fees in child support actions for the reason that the public policy 
justification for the prohibition, attorney interference with potential reconciliation, does 
not apply. Our exception is narrow, permitting a contingent fee agreement only after the 
attorney advises the client in writing of the sliding fee scale services available through 
CSED, and discusses with the client the ramifications of a contingent fee vs. hourly fee 
in terms of final costs to the client. We also feel that this fee arrangement not be lightly 
entered by an attorney, and caution the attorney to give serious consideration to 
whether an hourly or contingent fee is in the best interest of the child. 

THIS OPINION IS ADVISORY ONLY 
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